Calendari

<<   March 2008    
SMTWTFS
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31      
Alojado en
ZoomBlog

The Corporation

Per Mrtí - March 5th, 2008, 23:58, Categoria: Documental

Ens trobem davant d'un d'aquells documentals que es podrien convertir fàcilment en una classe magistral que barrejaria història, economia, sociologia, geografia, etc. i que, al cap i a la fi, ens faria entendre una mica millor el món on vivim amb la conseqüent reacció de posar-se les mans al cap. The Corporation ha rebut més de 20 guardons internacionals i ha posat d'acord a les crítiques de molts països, que l'han considerat un dels documentals referència en la història recent del cine. El documental no és curt (2h 20min) i tant el ritme com el muntatge no destacarien pel seu dinamisme, però és que el seu punt fort és més el que explica que no com ho explica. En realitat l'edició en DVD té un segon disc amb quasi tres hores més de material, per tant queda clar que el volum d'informació que tenien per donar era immens i que la feina de muntatge deuria ser bastant dura. Amb això vull dir, que probablement la peli no es podia retallar més si es volia que ens ho expliquessin tot de forma entenedora. El documental es basa en un narrador en off combinat amb els testimonis de diverses persones que aporten la seva visió o que ens expliquen una experiència pròpia que serveix com a exemple d'algun aspecte concret. És amb aquests exemples quan el documental es fa entendre millor i quan realment podem captar el que ens estan explicant. The Corporation està estructurat de forma molt acotada, com si fós un llibre de text, per temes i subtemes, cosa que facilita que en tot moment sapiguem molt bé de què ens parlen i evita que es perdi el fil del que se'ns està explicant. Ens presenten un punt, el desenvolupen, el conclueixen i passen al següent. Això s'agraeix perquè els continguts són força complexos i no es podien explicar de qualsevol manera.

A mitjans del segle XIX, va néixer la figura de la corporació, o el que és el mateix, una empresa que reclama ser tractada com si fós una persona, ja que les seves accions i els seus objectius poden respondre als de qualsevol ésser humà. En ser un tema no contemplat de forma legal en aquell moment, les corporacions van anar guanyant terreny i influència sobre la societat en general fins a arribar als anys 60, on algunes quasi tenien més poder que el govern. Si aquestes corporacions reclamen ser tractades com si fóssin persones, se'n podria fer un estudi psicològic basta en al seva forma d'actuar i pensar per tal de descobrir quin tipus de persona són i poder-les conèixer millor i tractar com cal.

El resultat d'aquest estudi va ser força concluent: una corporació presenta els mateixos principis racionals i les mateixes pautes de comportament que les d'un psicòpata. Despreocupació absoluta pels sentiments dels altres, incapacitat per a mantenir relacions duraderes, total indiferència a l'hora de posar en perill la integritat d'altres persones, capacitat de mentir i enganyar constantment només per a benefici propi, incapacitat per a acceptar la culpa de res i falta de respecte a les lleis i a les normes socials. Aquests són els punts que el documental va desgranant i posant en evidència. La veritat és que hi ha alguns exemples que són tan increïbles com indignants, per la impotència que se sent quan algú es vol enfrontar a alguna d'aquestes institucions. El problema és que les hem estat alimentant mica en mica i ara tenen tant de poder i control sobre la societat que és quasi impossible derrotar-les. Nike, Coca-Cola, IBM, General Motors i molts altres noms mundialment coneguts són els protagonistes d'aquest documental que destaca per tenir una grandíssima credibilitat, gràcies a la seriositat amb què s'explica tot, i que ens mostra una vegada més que el món en què vivim funciona de la forma en qu interessa que funcioni als que tenen el poder, però obrint la porta a possibles solucions i a vies d'acció per poder imposar el sentit comú que ells no tenen. The Corporation ni es va estrenar aquí i és probable que aquest sigui el primer cop que en sentiu a parlar, però ha tingut un gran èxit en la seva edició en DVD, sobretot gràcies a la seva popularitat a internet. Realment, és d'aquelles que acabes de mirar i penses "tothom hauria de veure aquest documental". Després s'hi podrà fer més o menys, però el dret a saber com funciona aquest entorn que tant influeix en la nostra vida no ens el treu ningú i l'hem d'exercir, i aquesta és una boníssima oportunitat.

Títol: The Corporation

Directors: Mark Achbar, Jennifer Abbott

Participants: Noam Chomsky, Naomi Klein, Milton Friedman, Howard Zinn, Vandana Shiva, Michael Moore

País: Canadà, 2004.

Gènere: Documental. 145 min.

Permalink :: 25 Comentaris :: Comentar | Referències (0)

Blog alojado en ZoomBlog.com