Calendari

<<   November 2007  >>
SMTWTFS
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Alojado en
ZoomBlog

Mataharis

Per Mrtí - November 11th, 2007, 22:58, Categoria: Cine - 2007

Una nova mostra de que, quan es vol, es pot fer cine espanyol de notable qualitat. La directora Icíar Bollaín torna a centrar la seva atenció en la figura de la dona i presenta tres històries força carregades de dramatisme, però també d'esperança. Tot i que el títol i les promocions que s'han fet de la peli donin la sensació que l'espionatge és el tema central del film, en realitat no és així, ja que no és la feina de detectiu privat de les protagonistes el que importa, sinó les seves vides personals. Això sí, queden bastant clares les connexions que existeixen entre una cosa i l'altra i com el fet d'espiar les vides dels altres els influeix en les seves pròpies i els fa veure les coses d'una forma o d'altra. Un dels punts forts de la peli és l'extraordinari realisme que desprèn en tot moment i com et fa veure que les situacions que es donen en aquesta història de ficció en realitat passen cada dia al nostre voltant. Hi ajuda molt la extraordinària naturalitat amb què la peli explica aquests conflictes i el grau d'implicació per part de l'espectador que això comporta. És per això que, mentre veus la peli, vius les tres històries com si estiguessis acompanyant a les seves protagonistes i tens les mateixes ganes que elles que tot acabi bé. A vegades és així, a vegades no, però ja se sap que la vida té aquestes coses.

Carmen, Inés i Eva són tres detectius privades que acostumen a ser contractades per persones que desconfien de la seva parella pq la segueixin i descobreixin els seus secrets. Eva, que acaba de reincorporar-se després de tenir el segon fill, rep la visita d'un home gran que vol trobar el seu amor de joventut, Carmen ha de seguir el company de feina del qual desconfia un amic seu i Inés és enviada a infiltrar-se entre els empleats d'una multinacional amb problemes laborals. Al mateix temps, les tres intentaran tirar endavant amb la seva vida personal, que a vegades els pot portar sorpreses inesperades i no gaire agradables.

És inevitable destacar el magnífic paper de les tres actrius protagonistes, Nuria González, María Vázquez i Najwa Nimri. Aquesta última mereix una menció especial, ja que la seva actuació és realment impressionant i inclús diria que apunta a premi Goya; juntament amb un gran Tristán Ulloa, protagonitzen els millors moments de la peli. Tot i q la peli està molt ben construïda, algun petit "però" se li pot trobar, com que en ocasions alguna de les històries resulta un pèl previsible i que potser hagués pogut profunditzar una mica més en alguna altra. D'altra banda, crec que l'aspecte més detectivesc, a la qual la peli dóna molt de pes al principi, queda una mica massa abandonat i que potser hauria donat més de joc, una mica de suspens. Al final, sembla que acabi sent com una excusa per posar en comú a les tres dones protagonistes, que pràcticament només comparteixen a nivell professional les seves respectives històries. A nivell emocional, cadascuna porta la seva situació de forma solitària, en cap moment no demanen ajuda a ningú. És una peli en la que es parla poc i s'ensenya molt, pq els sentiments a vegades és millor no simplificar-los amb paraules. Amb un final (o finals) carregat d'emocionalitat, la peli no pretén resoldre les vides de les tres dones protagonistes, sinó tancar-ne un capítol i deixar a imaginació de cadascú saber què els depararà el futur. Tan de bo sortissin més pelis així de la indústria cinematogràfica espanyola.

Títol: Mataharis

Directora i guionista: Icíar Bollaín

Intèrprets principals: Najwa Nimri, Nuria González, María Vázquez, Tristán Ulloa, Diego Martín, Antonio de la Torre, Fernando Cayo

País: Espanya, 2007.

Gènere: Drama. 100 min.

Permalink :: 10 Comentaris :: Comentar | Referències (0)

Blog alojado en ZoomBlog.com